Työpaikan esiintyminen sosiaalisessa mediassa on nykypäivää. Sosiaalisessa mediassa esiintyminen edesauttaa toimialan tiedotusta, kunhan siellä ollessa vastataan kysymyksiin ja ollaan keskusteluissa mukana sekä seurataan sisältöä aktiivisesti.

Erota siviili- ja työminäsi toisistaan, sisäistä säännöt mitä saat jakaa ja mitä ei saa jakaa. Jos yksityisprofiilissasi mainitset työpaikkasi, edustat silloin sitä myös siinä. Lojaliteettivelvoite työnantajaa ja työtovereita kohtaan on voimassa myös somessa ja vapaa-ajalla. Työtehtävissä ei tuoda siis esille omia mielipiteitä eikä yksityisesti selvitetä työjuttuja. Jos työtehtäviisi ei kuulu median päivitystä, ei työaikaa saa käyttää someen.

Mediassa esille tulevia vääriä tietoja voi oikaista, mitä nopeammin sen tekee, ei väärä informaatio lähde laukkaamaan. Luottamuksellisia tai arkaluonteisia asioita ei saa kommentoida somessa eikä osallistua raja-alueilla liikkuviin keskusteluihin. Pitää muistaa siisti ja asiallinen kielenkäyttö. Hyvän maineen menettäminen voi käydä äkkiä ja sen korjaaminen on erittäin vaikeaa.

Sisällön tuoton kanssa pitää muistaa tekijänoikeudet, tietosuoja- ja turva, luvat materiaalin käyttöön pitää kysyä.

Toimialan siirtymisestä someen pitää keskustella / ilmoittaa hallintojohtajalle. Esimiesasemassa olevan pitää ajatella alaisten tasa-arvoista kohtelua siinä, hyväksyykö alaisten kaveripyynnöt. Opettajan ei pitäisi olla oppilaan kaveri Facebookissa, koulun ja kodin tiedonvälitys hoidetaan niille tarkoitetuilla sovelluksilla.

Jos saat asiatonta tekstiä profiilissa tai profiili kaapataan, ota yhteyttä hallintojohtajaan ja esimiehiisi sekä atk-tukeen jonka jälkeen ollaan yhteydessä sovelluksen ylläpitäjään. Huolehdi salasanojesi turvallisuudesta, vaihda niitä tarvittavan usein, älä käytä samaa salasanaa monessa eri sovelluksessa.

Tässäpä pähkinänkuoressa kuntatyönantajan sosiaalisen median ohje. Sen on laatinut kehittämistoimikunta ja hyväksynyt kunnanhallitus.

Summa summarum, julkisella puolella edustat väistämättä jollain tasolla työnantajaa myös vapaa-ajallasi. Jos työ- ja asuinpaikkakunta ei ole sama, on olo ehkä hieman väljempi, mutta aina on joku joka sinut tunnistaa. Työnantaja velvoittaa käyttäytymään tietyllä tavalla somessa ja myös antaa apua silloin jos tarvitset sitä siellä.