Olen viime päivinä paneutunut agilityyn. Ei, emme me sohvaperunat (karvakorva ja minä) olla uutta harrastusta aloittaneet, vaan opiskelujutun myötä olen miettinyt harrastuksen ja sosiaalisen median linkitystä. Ja kyllähän tällaisen vanhemman rouvasihmisen on myönnettävä, että ajat ovat muuttuneet ja kuinka lopulta mutkatonta on somen käyttö monessa asiassa, siis asiallisessa asiassakin.

Kehittelimme ryhmän kanssa Haukkulan koirakerhon ja sen agilityjaoston ja pohdimme miten jaostoa voi pyörittää somen avulla ja kautta. Hyvin. Valitsimme sellaisia sovelluksia, joita ihmiset muutenkin paljolti käyttävät, sovelluksia jotka ovat ilmaisia, helppoja ja mutkattomia käyttää mobiililaitteella, joilla viesti kulkee nopeasti ja suurelle porukalle reaaliajassa. Kokouksessa valitaan muiden toimijoiden lisäksi somesta vastaavat henkilöt aina määräajaksi kerrallaan, yhden ollessa ns. pääkoordinaattori, joka valvoo kokonaisuutta.

Haukkulan agilityjaoston ”toimistoa” pyöritetään Google Driven kautta. Drivessä on kansiot toimintaan kuuluville jutuille kuten jäsenrekisterille, taloudelle, kokouskutsuille ja pöytäkirjoille sekä ajankohtaista tiedotetta omassa kansiossaan. Näistä ajankohtaisasia - kansio jaetaan kaikille jäsenille, siellä voi tutustua tapahtumiin ja kilpailuihin ja ilmoittautua niihin. Muut kansiot ovat jaossa niitä hoitaville jäsenille, jotta yksityisyys- ja tietoturvallisuusasiat pysyvät kunnossa.

Julkinen Facebook -ryhmä on jaoston ”ikkuna ulospäin”, siellä esitellään toimintaa, informoidaan tätäkin kautta ajankohtaisia asioita ja toivotaan sen houkuttelevan uusia harrastajia mukaan. Asioita voi kaikki kommentoida ja kysellä, näin lisätään yhteisöllisyyttä ja toiminnan läpinäkyvyyttä.

WhatsApp -sovelluksella viestitään, kun tarvitaan viestin nopeaa perillemenoa.

Molempiin viimeisiin voidaan laittaa YouTube -videoita lajin esittelyä varten sekä näyttämään miten hauskaa tällainen yhdessäolo voi olla.

Sovelluksissa on ikärajoja, Facebookilla ja Googlella 13vuotta, WhatsAppilla 16 vuotta tai vanhempien luvalla. ”Alaikäisiä” jäseniä tiedotetaan perinteisesti postitse tai sitten sovitaan vanhemman / holhoojan kanssa tiedottaminen heidän kauttaan.

Voisiko tämä olla totta ja toimia? Miksipäs ei, suuri osa ihmisistä käyttää jo sosiaalista mediaa ja sovellukset ovat tuttuja. Etuna on tiedotuksen ajantasaisuus, nopeus, tietojen hyvä perillemeno, kun älykännykkä on jo yleinen vehje.

Nuoret viihtyvät kuulemma enemmän Instagramissa kuin naamakirjassa. Miksei myös ”Instaa” voisi ajatella jatkossa lisäkanavaksi, jos vain innokkaita ylläpitäjiä löytyy.

Muistettava on kuitenkin pitää huolta tietoturvasta, ilmoittaa ja kysyä luvat kuvaamiseen eli kouluttaa toimijoita noudattamaan lakia ja hyviä tapoja, nettietikettiä.

Muistettava on myös, että someen ei voi jäsentä pakottaa, jos ei ole mahdollisuutta / halua käyttää näitä somekanavia - sitä näkemystä pitää kunnioittaa ja viestiä silloin perinteisesti. Jäseniä pitää kohdella tasa-arvoisesti.

Tämä kyllä kuulostaa hauskalta – taidamme Äijän kanssa kuitenkin osallistua katsomossa, vuh!